Labioplasti basit olarak vajinanın büyük dudakları olarak da bilinen labia majorun (dış dudak) veya dış dudakların hemen altında yer alan ve labia minorun (iç dudak) cerrahi girişim ile tamir edilmesidir. Labium minorlar yani iç dudaklar yağ ve kıl hücresi içermeyen, labium majorun altında yer aldığı için dışarıdan görülmeyen, kan damarları ve sinir uçlarından zengin, sürekli nemli yapılardır. İç dudaklar iki adettir ve katlanarak klitoris üzerinde pli şeklinde birleşirler. Anatomik olarak dış dudaklar iç dudakların üzerini örterler, yani iç dudaklar dış dudakların altında yer aldıkları için dış bakıda fark edilmezler.1
Labioplasti denildiğinde çoğunlukla kastedilen dış dudaklardan ziyade iç dudaklarla ilgili kusurların giderilmesidir. Labia minoranın çeşitli sebeplere bağlı olarak normalden büyük olması veya sarkması en sık rastlanılan genital estetik sorunlarındandır. Labioplasti sırasında aşırı büyümüş veya sarkmış iç dudaklardaki fazla doku uzman hekim tarafından uzaklaştırılarak labiumlar yeniden şekillendirilir.
Estetik jinekolojiye olan talep hem hekimler hem de hastalar tarafından gün geçtikçe artmaktadır2. Labioplasti günümüzde en sık yapılan genital estetik operasyondan biridir. Tıbbi zorunluluk oluşturacak derecede labia majora büyümesi (hipertrofisi) haricinde hangi durumlarda cerrahi girişim yapılması gerektiğine ışık tutan ulusal veya uluslararası tıbbi kılavuz henüz bulunmamaktadır. Genital estetik operasyonu tercih eden hastalar başta estetik kaygılar ve cinsel doyumda azalmaya sebebi ile tıbbi yardım aldıklarını belirtmektedirler.3 Amerikan Estetik Cerrahi Derneği’nin (ASAP) 2017 yılında yayınladığı kozmetik cerrahi istatistiklerine göre son 5 yılda labioplasti uygulanan kişi sayısı % 217,3 oranında artış göstermiştir.4 1980’lerin başında sadece ünlüler tarafından tercih edilen labioplasti ve diğer genital estetik operasyonlar cinsel sorunların tabu olmaktan çıkıp konuşulmaya başlanmasıyla birlikte ülkemizde de kadınlar tarafından tercih edilmeye başlanmıştır.
İç dudakların hipertrofisi (aşırı derecede büyümesi) tedaviye rağmen tekrarlayan vajinal ve üriner enfeksiyonlara, iritasyona ve ağrılı cinsel ilişkiye (disparoniye) ve hareketlerde kısıtlamaya sebep olduğu durumlarda labioplasti tıbbi bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir.5,6
Yapısal olarak normal büyüklükte olan iç dudaklar çoklu doğumlar, vajinal doğum sırasındaki travmalar, menapoza bağlı hormonal değişimler, hızlı kilo alıp verme ve başka sebepler nedeniyle sarkar ve dış dudaklar iç dudakları tamamen kapatamaz hale gelir. Hiç doğum yapmamış ve doğuştan labia minoru normal boyutlarda olan kadınlarda da yaşın ilerlemesiyle birlikte deri altı yağ dokusunda azalmaya bağlı olarak sarkmalar görülebilir. Bazı kadınlarda ise vajinanın iç dudaklarından biri veya her ikisi birden yapısal olarak (genetik özellik) normalden büyük olup asimetrik bir görünüm teşkil eder.
Her ne sebeple olursa olsun sarkmalar, kabul edilebilir ölçüleri geçtiğinde estetik açıdan hoş olmayan görüntü oluşturarak kişinin kendini kötü hissetmesine ve özgüven kaybına sebep olabilir. Tıbbi bir gereklilik söz konusu olmasa bile bu durum kişinin yaşamını çeşitli şekillerde olumsuz etkileyebilir. Örneğin iç dudaklardaki sarkma ileri seviyeye geldiğinde mayo, bikini veya dar kıyafetler giymeye engel olabilir. Özellikle fiziksel görünümün öne çıktığı spor dalları ve sahne sanatlarıyla iligli meslek gruplarından kadınların iş yaşamını etkileyebilir, tüm kadınların cinsel yaşamını etkileyerek özgüven kaybına ve yaşam kalitesinde azalmaya sebep olabilir.
Labioplasti kimlere uygulanabilir?
Vajina iç dudaklarındaki sarkma kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek seviyeye gelmiş ise veya labioplastinin tıbbi bir gereklilik haline geldiği durumlarda uygulanabilir. Hekimin uygun görmesi durumunda cerrahi girişime engel başka bir hastalığı bulunmayan her yaştaki erişkin kadına uygulanabilir. Doğum sonrası şekillenmiş sarkmalar için uygulanabileceği gibi hiç doğum yapmamış kadınlar da özgüvenlerini tekrar kazanmak için muayene olarak labioplasti adayı olabilirler.
Labioplasti nasıl ve nerede yapılır?
Labioplasti sadece uzman hekim tarafından ve hastane ortamında yapılması gereken, sterilitenin önem taşıdığı bir işlemdir. Öncelikle labioplasti için uygun aday olup olmadığınızı uzman hekiminiz tarafından değerlendirilir. Uygun bulunmanız halinde hekiminiz işlemin detayları ve işlem sonrası yapılması gerekenler hakkında sizi bilgilendirir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan işlem için hekiminiz bazen genel anesteziyi de uygun görebilir. Ameliyat süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 30-60 dakikadadır. İşlem sırasında anestezi uygulandığı için ağrı hissedilmez.
Labioplasti sonrası sizi neler bekliyor?
- İşlem sonrası komplikasyon genellikle görülmez. Enfeksiyon, doku hasarı, kanama gibi komplikasyonlar tüm cerrahi girişimler sonrası görülmesi muhtemel komplikasyonlardandır. Bu nedenle labioplasti mutlaka uzman hekim tarafından, steril şartlarda ve gerekli donanıma sahip sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır.
- Ameliyat sonrası kanama görülmesi beklenmez, nadiren sadece dikiş hattında sızıntı şeklinde ve lekelenme tarzında çok hafif bir kanama görülebilir.
- Ameliyattan sonraki ilk günlerde vulva ödem nedeniyle tamamen şiş, kızarık ve hassas olabilir. Hekiminizin önereceği şeklide soğuk kompres uygulaması bölgedeki ödemin giderilmesi sağlanır.
- Labiumlar kanlanma açısından zengin bir bölge olduğu için yaranın iyileşmesi de hızlıca tamamlanır.
- Bölgedeki dikişler kullanılan dikiş materyalinin türüne göre 10-15 gün içerisinde emilir veya düşerler.
- İşlem sonrası ağrınız olabilir ve hekiminiz ağrı tedavisi önerebilir.
- Hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle işlemden birkaç gün sonra işinize dönebilirsiniz.
- Herhangi bir komplikasyon şekillenmediği takdirde bölgenin tamamen iyileşmesi ise normal şartlarda ortalama 30 günü bulmaktadır.
- İyileşme süresince hijyene azami dikkat edilmeli ve bölgenin tam iyileşmesi sağlanana kadar 4 hafta boyunca;
- Pansumanlarınız hekiminizin önerdiği sıklıkta yapılmalıdır.
- Yoga, pilates gibi bölgede gerilmeye neden olacak sporlardan,
- At binme, bisiklete binme gibi bölgede basıya sebep olabilecek sporlardan kaçınılmalıdır.
- Tuvalet temizliği her zaman olduğu gibi bu dönemde de önden arkaya doğru yapılmalıdır.
- Enfeksiyon riskini önlemek için doktorunuzun tavsiye edeceği süre boyunca havuza, hamama, denize, jakuziye girilmemeli, küvette banyo yapmak yerine ayakta duş alma tercih edilmelidir. Genellikle hekiminiz ilk günden itibaren ayakta duş almanıza izin verir.
- Tam iyileşme sağlanana kadar, 4 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
- Yine tam iyileşme sağlanana kadar bölgeye epilasyon, ağda gibi uygulamalar yapılmamalıdır.
Labioplasti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
LABİOPLASTİ DOĞUM YAPMAYA ENGEL MİDİR?
Labioplasti doğum kanalını etkileyen bir işlem değildir, vajinal (normal) doğumu veya sezeryan ameliyatını etkilemez.
LABİOPLASTİ SONRASI DİKİŞ İZİ KALIR MI?
Deneyimli ve konusunda uzman hekim tarafından gerçekleştirilen operasyon sonrası dikiş izi kalmaz ve bu operasyonu geçirmiş olduğunuz anlaşılmaz.
LABİOPLASTİ SONRASI İÇ DUDAKLARDA TEKRARDAN SARKMA OLUR MU?
Ameliyat sonrası fazla dokunun uzaklaştırıldığı bölgede yeniden doku üremesi ve sarkma görülmez.
LABİOPLASTİ CİNSEL AÇIDAN AKTİF OLMAYAN KADINLARA UYGULANABİLİR Mİ?
Kızlık zarı vajinanın iç kısmında yer aldığı için işlem sırasında zarar görmez, işlem cinsel açıdan aktif olmayan kişiler için uygundur.
LABİOPLASTİ İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR?
Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur, iç dudaklardaki sarkma nedeniyle yaşam kalitesi bozulmuş veya iç dudakların aşırı sarkması sonucu ameliyatın tıbbi bir zorunluluk haline geldiği kişilere hekimin uygun görmesi halinde yapılabilir. İşlem 18 yaşını doldurmuş, evli ya da bekar, doğum yapmış veya yapmamış her yaştan erişkin kadına uygulanabilir.
Her cerrahi girişim gibi labioplasti de konusunda uzman hekimler tarafından, gerekli teknolojik donanımına sahip, hasta mahremiyetine ve hasta haklarına özen gösteren sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır. Siz de hekiminizden randevu alarak kontrole gelebilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.