
Histereskopi
HİSTEROSKOPİ NEDİR?
Histereskopi, kamera ile rahim içine girilerek rahim içinin ve tüplerin giriş deliklerinin izlendiği tanı ve tedavi amaçlı olarak uygulanabilen bir görüntüleme yöntemidir. Rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografiler sırasında rahim içinde poliplere rastlanması, yer kaplayan lezyonların izlenmesi (submüköz myomlar gibi), infertilite (kısırlık) sebebi ile başvuran hanımlarda aynı sebeplerden dolayı rahim içini birebir görmek, hem tanıyı hem de tedaviyi sağlamak amacı ile histereskopi yapılmaktadır. İnfertilitenin ve tekrarlayan düşük ve anormal adet kanamalarının nedeninin araştırılmasında ve tedavisinde histeroskopi önemli bir araçtır.
Tanısal histeroskopi rahmin içini (uterin kaviteyi) incelemek için kullanılır. Rahim içinde yer alan myom, polip, yapışıklık ve doğumsal yapısal bozukluklara tanı konulmasını sağlar. Histeroskopide de, laparoskopide olduğu gibi teleskop denilen ışıklı – optik bir sistem kullanılır; ancak çapı çok daha incedir. Tanısal amaçla kullanılanlarda çap 5 mm olur. Rahim ağzına genişletme (dilatasyon) yapılmadan girişim, jinekolojik muayene pozisyonunda gerçekleştirilir. Rahim ağzından histeroskop aracılığı ile karbondioksit veya özel sıvılar verilerek içeri girilir, böylece rahim duvarlarının biri birinden ayrılması sağlanmış olur. Genişleyen rahim içindeki yapıların histeroskopi ile direkt olarak görüntülenmesi sağlanır. Tanısal histeroskopi genelde anesteziye ihtiyaç olmadan veya lokal anestezi ile hastaneye yatmadan uygulanabilen bir işlemdir. Rahim içinin daha kolay değerlendirilmesi için çoğunlukla adet kanamasının hemen bitiminde uygulanması gerekir.
Tanısal histeroskopi sırasında saptanan bir çok anormallik operatif histeroskopi ile tedavi edilebilir. Tedavi; tanısal histeroskopi ile aynı anda uygulanabileceği gibi daha sonraki bir zamanda da yapılabilir. Burada kullanılan histeroskopun çapı 9 mm’dir. İçindeki kanallardan operasyonda kullanılacak makas, biyopsi forsepsi, yakalama forsepsi, lazer fiberi ve elektrocerrahi araçlarının geçmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Yapışıklıklar, rahim içinde görülebilen myomlar ve polipler uzaklaştırılabilir. Doğumsal bir anormallik olan ve rahimi ikiye tamamen ya da kısmen bölen oluşum (uterin septum) histeroskopik olarak düzeltilebilir. Cerrahi girişim sonrasında rahim duvarlarının birbirine yapışmasını engellemek için rahim içine spiral (rahim içi araç) veya ince bir idrar sondası (foley kateter) yerleştirilebilir. Antibiyotik ve / veya hormonal ilaçlar enfeksiyonu önlemek ve rahim iç zarının iyileşmesini hızlandırmak için kullanılabilirler. Endometrial ablasyon olarak bilinen rahim iç zarının (endometrium) tahrip edilmesi prensibine dayanan histeroskopik operasyon, rahimden olan aşırı kanamaların tedavisinde, rahmin alınmasının (histerektomi) uygun olmadığı durumlarda uygulanabilir.
Histeroskopinin Riskleri
Tanısal histeroskopide az komplikasyon görülür ve nadiren hayatı tehdit eder. Operatif histeroskopilerde 1 – 2 / 100 oranında komplikasyon meydana gelir. En sık görüleni de rahim delinmesidir, ancak oluşan delik çoğunlukla başka bir cerrahi girişime ihtiyaç olmadan kendi kendine iyileşir. Diğer bazı komplikasyonlar da rahmi genişletmede kullanılan sıvılara bağlı olarak oluşur. Ciddi alerjik reaksiyonlar, vücut ısısında düşme, pıhtılaşma problemleri, solunum güçlüğü, akciğerde sıvı birikimi (pulmoner ödem) bunlar arasındadır. Operatif işlem sırasında ise karın içi organlar yaralanabilir ve kanama meydana gelebilir. Ciddi ve hayatı tehdit edebilen komplikasyonlar olmasına rağmen nadir görülürler.
Operasyon Sonrası Bakım
Histeroskopiyi takip eden birkaç günde bir miktar vajinal akıntı ve kramplar hissedilebilir. Cinsel ilişkiden birkaç gün kaçınılmalıdır ya da en uzun bir sonraki adete kadar ara verilmelidir. Bir ya da iki gün içinde normal aktivitelere dönülebilir.